Samodzielność, czas start!

Samodzielność, czas start!

Projekt “Samodzielność, czas start!” jest odpowiedzią na potrzebę aktywizacji społeczno-zawodowej osób doświadczających kryzysu psychicznego. Jego innowacyjnym elementem jest wsparcie osób, które nie mogą dotrzeć do miejsca udzielania wsparcia i wymagają pomocy w miejscu swojego pobytu. Szeroka oferta treningów w pracowniach profilowanych ma przygotować uczestników do aktywizacji zawodowej oraz w późniejszym etapie zatrudnienia na wolnym rynku pracy lub w podmiotach ekonomii społecznej.

Celem projektu “Samodzielność, czas start!” jest zwiększenie samodzielności i samostanowienia osób objętych wsparciem oraz podniesienia ich wiedzy i świadomości na temat radzenia sobie w kryzysie.

Od kwietnia 2019 roku do grudnia 2019 roku

Działaniami w projekcie zostanie objętych 75 osób z zaburzeniami psychicznymi. W ramach projektu zaplanowano m.in:

• wspacie specjalistyczne (terapeutyczne) także w miejscu przebywania klienta np. w szpitalu czy w domu,
• treningi w czterech pracowniach profilowanych: multimedialnej, ogrodniczej, kulinarnej oraz rekodzieła
• działania informacyjne na temat raczenia sobie w kryzysie psychicznym

Osoby dorosłe doświadczające kryzysu psychicznego oraz ich otoczenie

MIEJSCE REALIZACJI PROJEKTU

Siedziba: Fundacja FOSA, ul. Chopina 42, 80-268 Gdańsk, tel. 58 344 96 00,

Projekt jest współfinansowany przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej

Kategorie: