20190729_143844
20190729_144423
szopen-1256986717

Środowiskowy Dom Samopomocy “Młodzieżowy Szopen”

Środowiskowy Dom Samopomocy “Młodzieżowy Szopen”

W 2001 roku Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej powołał do życia Środowiskowy Dom Samopomocy dla dzieci i młodzieży dotkniętej chorobami i zaburzeniami psychicznymi. We wrześniu 2008 placówka została przekazana Fundacji Oparcia Społecznego Aleksandry FOSA. Środowiskowy Dom Samopomocy przyjął wtedy nazwę “Młodzieżowy Szopen”, która funkcjonuje do dziś. Pomimo ciągłego rozwoju oraz poszerzania oferty , pierwotne założenie placówki pozostało niezmienne – Pomoc młodym ludziom.

Celem pobytu w ośrodku jest udzielenie młodym ludziom takiej pomocy, aby mogli jak najwcześniej, najpełniej i najtrwalej powrócić do życia w środowisku rodzinnym, szkolnym i rówieśniczym. Pomocą i wsparciem obejmowana jest cała rodzina młodego człowieka.

2008 – obecnie

Wsparcie psychologiczne dla uczestników i rodziców; indywidualne poradnictwo psychologiczne; różne formy terapii grupowej, w tym socjoterapia, psychoedukacja, trening umiejętności społecznych, warsztaty psychologiczne; różnorodne grupowe oddziaływania środowiskowe (zajęcia kulinarne, teatralne, rękodzieła, gry planszowe, filmy oraz pracownie, m.in. artystyczna, sportowa i techniczna); systemowe wsparcie rodzin (konsultacje i terapia dla chętnych rodzin); bogatą ofertę zajęć feryjnych i wakacyjnych; grupowe zajęcia psychoedukacyjne i wsparcie dla rodzin. Podmiotem prowadzącym w zakresie edukacji jest Zespół Szkół Ogólnokształcących Nr 9

Oferta kierowana jest dla osób w wieku 13 – 21 lat, zameldowanych i zamieszkujących na terenie Gdańska, posiadających zaświadczenie od lekarza psychiatry lub neurologa i uczących się w szkole podstawowej lub liceum ogólnokształcącym

MIEJSCE REALIZACJI PROJEKTU ORAZ DANE KONTAKTOWE

ul. Chopina 42,

80-268 Gdańsk,

tel kontaktowy 58 344 96 00; 731 231 749

Zadanie realizowane jest z dotacji miasta Gdańska za pośrednictwem Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Gdańsku, powierzone w drodze otwartego konkursu Fundacji Oparcia Społecznego Aleksandry FOSA.