Wczesna diagnoza – cykl szkoleń i seminarium

Wczesna diagnoza – cykl szkoleń i seminarium

Zadanie “Wczesna diagnoza – cykl szkoleniowy i seminarium” wychodzi krok przed interwencję w sytuacji już zaistniałego kryzysu na rzecz wczesnego reagowania na niepokojące zachowania mieszkańców Gdańska. Cykl szkoleniowy oraz seminarium stanowią narzędzie do gromadzenia i wymiany dobrych praktyk podejmowanych działańprofilaktycznych i diagnostycznych na wstępnym etapie rozwijania się kryzysu psychicznego gdańszczanina.

Zasadniczym celem zadania jest zwiększenie wiedzy i wzmocnienie kompetencji przedstawicieli gdańskich placówek w zakresie rozpoznawania wczesnych symptomów zaburzeń zachowania prowadzących do kryzysu psychicznego wśród dzieci, młodzieży i dorosłych.

marzec – grudzień 2019

Seminarium ‘Wczesna diagnoza – o czym komunikują zaburzenia zachowania’, zaplanowane jest na 18 września 2019 roku w godzinach 9.00-15.00. Zrealizowane zostanie we współpracy z Pomorską Koalicją na Rzecz Zdrowia Psychicznego, w ramach corocznych wydarzeń akcji społecznej “Odmień swoją głowę”. Motywem przewodnim będzie wczesna diagnostyka zaburzeń w zachowaniu dzieci, młodzieży oraz wartości wczesnego wsparcia rodzin w kryzysie. Natomiast druga część seminarium będzie prowadzona w formie warsztatów w grupach, zapewniając wymianę dobrych praktyk pomiędzy uczestnikami i rozszerzając horyzont myślenia o skutecznych metodach pracy z rodziną w kryzysie psychicznym. Dodatkowym elementem zadania jest cykl szkoleniowy dla asystentów osób z zaburzeniami psychicznymi w zakresie rozumienia sytuacji zdrowia psychicznego osoby z zaburzeniami psychicznymi i wczesnej reakcji na nadchodzący kryzys.

Zadanie skierowane jest do specjalistów grup zawodowych świadczących szeroko rozumianą pomoc i przedstawicieli podmiotów wykonujących zadania na rzecz osób w trudnościach i kryzysach psychicznych oraz z zaburzeniami i chorobami psychicznymi z obszaru edukacji, wymiaru sprawiedliwości, środowisk akademickich i innych.

MIEJSCE REALIZACJI PROJEKTU

ul. Chopina 42