Szkolenie “Profilaktyka uzależnień osób z niepełnosprawnością intelektualną”

Szkolenie “Profilaktyka uzależnień osób z niepełnosprawnością intelektualną”.

Zadanie jest wyrazem potrzeb w środowisku specjalistów Gdańska, pracujących z dorosłymi osobami z niepełnoprawnością intelektualną w zakresie poszerzania swej wiedzy w obrębie problematyki uzależnienia od substancji psychoaktywnych oraz behawioralnych osób z deficytami intelektualnymi i poszukiwania skutecznych metod profilaktyki uzależnień. Jest również kontynuacją procesu szkoleniowego rozpoczętego w grudniu ubiegłego roku wśród wymienionych wyżej specjalistów, którzy brali udział w seminarium ‘Profilaktyka i terapia uzależnień osób z niepełnosprawnością intelektualną’, sfinansowanego ze środków Miasta Gdańska w ramach realizacji zadań Narodowego Programu Zdrowia.

Zasadniczym celem zadania jest przygotowanie specjalistów z gdańskich placówek, znających specyfikę pracy z osobami z niepełnoprawnością intelektualną do prowadzenia działań w zakresie profilaktyki uzależnień, a także poszerzenie wiedzy terapeutów uzależnień o informacje dotyczące działań zapobiegających uzależnieniom osób z niepełnosprawnością intelektualną, które są w wysokiej grupie ryzyka w zakresie nadużywania alkoholu lub uzależnienia od substancji psychoaktywnych i innych czynności kompulsywnych.

3-4 października 2019

Przeprowadzenie dwudniowego szkolenia w wymiarze 12 godzin łącznie.

Zadanie skierowane jest do specjalistów pracujących z osobami z niepełnosprawnością intelektualną, zamieszkałych na terenie Gdańska, oraz do specjalistów z dziedziny terapii uzależnień. Warunkiem udziału w szkoleniu jest wykonywanie zawodowo pracy z dorosłymi osobami z niepełnosprawnością intelektualną prowadzonej na terenie Gdańska lub zatrudnienie w placówce terapii uzależnień. Celowaną grupę odbiorców stanowią: oligofrenopedagodzy, pedagodzy, psychologowie, psychoterapeuci, pracownicy socjalni, terapeuci zajęciowi, pracownicy Środowiskowych Domów Samopomocy, specjaliści pracujący z rodzinami osób niepełnosprawnych intelektualnie, osoby wspierające(rodzice, nauczyciele szkół specjalnych, terapeuci zajęciowi, pracownic MOPR, asystenci rodziny, opiekunowie mieszkań chronionych, przedstawiciele NGO’s)oraz przedstawiciele innych grup zawodowych, które mają wieloletnie doświadczenie w pracy bądź rozpoczynają pracę w palcówkach, w których beneficjentami są osoby z niepełnosprawnością intelektualną.

MIEJSCE REALIZACJI PROJEKTU ORAZ DANE KONTAKTOWE

Gdańsk, ul. Chopina 42