fos4
LOGO

System Aktywizacji Społeczno-Zawodowej w Gdańsku- komponent aktywnej integracji

System Aktywizacji Społeczno-Zawodowej w Gdańsku- komponent aktywnej integracji

Projekt partnerski powstał w wyniku współpracy Miasta Gdańska oraz 9 organizacji pozarządowych działających na rzecz aktywizacji społecznej i zawodowej mieszkańców Gdańska. Wspólnie wypracowane działania projektowe są kontynuacją kompleksowej współpracy samorządu terytorialnego i organizacji pozarządowych.

PARTNERSTWO

Projekt realizowany jest przez Miasto Gdańsk w partnerstwie z organizacjami pozarządowymi.

Celem Projektu jest wzrost aktywności społecznej i zawodowej, zmniejszenie zagrożenia ubóstwem
i wykluczeniem społecznym mieszkańców Gdańska dzięki wypracowaniu i wdrożeniu trwałego międzysektorowego systemu integracji społeczno- zawodowej realizowanego w kompleksowej współpracy samorządu terytorialnego, organizacji pozarządowych/ podmiotów ekonomii i społecznej.

Projekt realizowany jest w okresie od 01.03.2017r. do 30.09.2022r

Wszechstronna diagnozę i opracowanie ścieżki reintegracji

wsparcie psychologiczne i psychospołeczne

warsztaty terapeutyczne z zakresu umiejętności społecznych i grupy treningowe

szkolenia i kursy zawodowe

indywidualne doradztwo zawodowe

grupowe doradztwo zawodowe

treningi pracy

wolontariat zawodowy

wsparcie środowiskowe

Projekt skierowany jest do mieszkańców Gdańska

MIEJSCE REALIZACJI PROJEKTU ORAZ DANE KONTAKTOWE

ul. Łąkowa 34/4
80-700 Gdańsk

Projekt ten jest realizowany w ramach Działania 06.01 „Aktywna Integracja” Poddziałania 06.01.01 „Aktywizacja społeczno-zawodowa – mechanizm ZIT”, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Pomorskiego na lata 2014-2020.Projekt realizowany jest przez Miasto Gdańsk w partnerstwie z Fundacją Oparcia Społecznego Aleksandry FOSA, Gdańską Fundacją Innowacji Społecznej, Towarzystwem Pomocy im. Św. Brata Alberta Koło Gdańskie, Stowarzyszeniem „Wolna Przedsiębiorczość” Oddział Terenowy w Gdańsku, Stowarzyszeniem WAGA, Polskim Stowarzyszeniem na Rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną Koło w Gdańsku, Gdańską Spółdzielnią Socjalną, Regionalnym Centrum Wolontariatu  w Gdańsku oraz Stowarzyszeniem Rodzin Pelikan

WARTOŚĆ PROJEKTU

Całkowita wartość projektu wynosi 13 460 712,28 zł, z czego 11 441 605,44 zł pochodzi ze środków Unii Europejskiej, wkład własny w projekcie finansowany jest ze środków Miasta Gdańsk.