wysepka

Mieszkanie wspomagane “Wysepka”

Mieszkanie wspomagane “Wysepka”

Mieszkanie wspomagane “Wysepka” było jednym z pierwszych mieszkań chronionych w Gdańsku. Zlokalizowane w sercu Wrzeszcza, w kamienicy wielorodzinnej dawało szanse na zdobywanie samodzielności w obszarze gospodarstwa domowego i integracji ze środowiskiem lokalnym. W założeniu pobyt na mieszkaniu miał średnio wynosić 2 lata. Od 2008 roku ze wsparcia skorzystało 14 osób.

Celem mieszkanie wspomaganego “Wysepka” jest przygotowanie osób do samodzielnego życia w otwartej społeczności poprzez czasowy pobyt w lokalu treningowym.

Od 2008 roku, obecnie do 31.12.2019 roku

W ramach działań w projekcie realizowana pomoc obejmuje następujace sfery:
• trening umiejętności samoobsługi, funkcjonowania w codziennym życiu, umiejętności społecznych i interpersonalnych,
• pomoc w realizacji podstawowych czynności życiowych, w załatwianiu spraw osobistych,
• podnoszenie sprawności i aktywności mieszkańców, zabezpieczenie potrzeb kulturalnych, rozwijanie kontaktów z rodziną i środowiskiem,
• prowadzenie treningu czystości z zakresu gospodarstwa domowego, higienicznego trybu życia, zarządzania dostępnymi środkami materialnymi.

Mieszkańcy Gdańska z zaburzeniami psychicznymi zmotywowani do podjęcia treningu samodzielności.

MIEJSCE REALIZACJI PROJEKTU

ul. Grunwaldzka