sitowie

Prowadzenie mieszkań wspomaganych w ramach projektu “Osiedle Sitowie”

Prowadzenie mieszkań wspomaganych w ramach projektu “Osiedle Sitowie”

“Osiedle Sitowie” to projekt Miasta Gdańska realizowany od 2011r., który realizuje aktywizację zawodową, społeczną oraz zapewnia mieszkanie wspomagane czasowego pobytu dla osób niepełnosprawnych, osób z zaburzeniami psychicznymi, przewlekle chorych oraz kobiet bezdomnych z dziećmi.

W ramach powyższego zadania Fundacja FOSA oferuje miejsca w mieszkaniu wspomaganym dla 8 osób z zaburzeniami psychicznymi wramach których prowadzonę są następujące formy wsparcia:- zapewnienie treningu samodzielności ( wraz z treningiem ekonomicznym i porządkowym) – udzielanie pomocy w podstawowych czynnościach życiowych oraz niezbędnej pomocy w załatwianiu spraw osobistych. Umożliwienie udziału w terapii zajęciowej,podnoszenie sprawności , zachęcanie do aktywnego sposobu spędzania czasu wolnego, zabezpieczenie potrzeb kulinarnych, warunków do rozwoju samorządności, rozwijania kontaktu z rodziną i środowiskiem lokalnym, oraz inne formy aktywizacji dostosowane do potrzeb i możliwości mieszkańców – aktywizacja zawodowa- pomoc w uzyskaniu i podniesieniu kwalifikacji zawodowych, – prowadzenie pracowni z zakresu zajęć gospodarstwa domowego oraz wsparcie osobisego asystenta. Trening może trwać do 2 lat.

Projekt realizowany jest w okresie od 1.01.2018r.-31.12.2020r.

W ramach projektu ” FOSA na Sitowie” oferujemy miejsca w mieszkaniu wspomaganym

Projekt skierowany jest to mieszkańców Miasta Gdańsk