focus

Gdańskie mieszkania rozproszone ze wsparciem “FOCUS”

Gdańskie mieszkania rozproszone ze wsparciem “FOCUS”

Miasto Gdańsk konsekwentnie realizuje Gdański Program Mieszkalnictwa Społecznego, w którym jednym z etapów kompleksowego wsparcia są mieszkania ze wsparciem. Projekt “FOKUS” jest elementem realizacji programu, którego celem jest skuteczne usamodzielnienie osób, z grup zagrożonych wykluczeniem, takich jak m.in. osoby z zaburzeniami psychicznymi czy osoby wychodzące z bezdomności.

Celem projektu jest wsparcie, monitoring i ewaluacja procesu usamodzielnienia się mieszkańców w kolejnym etapie mieszkalnictwa społecznego. Projektem objętych jest dziesięć mieszkań zlokalizowanych w różnych dzielnicach Gdańska

Od maja 2019 roku do grudnia 2020 roku.

W ramach działań w projekcie realizowana pomoc obejmuje następujace sfery:

• asystowanie i wspieranie w załatwianiu spraw osobistych, podtrzymywaniu zatrudnienia oraz ponoszeniu kosztów związanych z utrzymaniem mieszkania
• podnoszenie aktywności mieszkańców, zabezpieczenie potrzeb kulturalnych, rozwijanie kontaktów z rodziną i środowiskiem,
• monitorowanie i ewaluację procesu usamodzielniania się osób przebywającyh na mieszkaniu ze wsparciem

Mieszkańcy Gdańska m.in. osoby z z aburzeniami psychicznymi, wychodzące z bezdomności oraz inne grupy objęte Programem Mieszkalnictwa Społecznego w Gdańsku.

MIEJSCE REALIZACJI PROJEKTU

Siedziba: Fundacja FOSA, ul. Chopina 42, 80-268 Gdańsk, tel. 58 344 96 00,