Punkt Nieodpłatnej Pomocy Prawnej

Fundacja FOSA prowadzi Punkt Nieodpłatnej Pomocy Prawnej

Nieodpłatna pomoc prawna udzielana w Punkcie stanowi element systemu bezpłatnego poradnictwa prawnego finansowanego ze środków Ministerstwa Sprawiedliwości, za pośrednictwem Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Gdańsku. Na terenie Miasta Gdańska zlokalizowanych jest 16 punktów nieodpłatnej pomocy prawnej (lista poniżej).

Punkt prowadzony przez Fundację FOSA otwarty jest od poniedziałku do piątku w godzinach:

Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek
14:00 – 18:00 13:00 – 17:00 11:00 – 15:00 11:00 – 15:00 13:00 – 17:00

Pomoc prawna udzielana jest na bieżąco, w dniu zgłoszenia do Punktu i bez wcześniejszej rejestracji przez:

• Marcina Zawiszę – radcę prawnego;
  • Grzegorza Wódeckiego – racę prawnego;
  • Patrycję Brechelke – aplikanta radcowskiego.

Za zgodą Uprawnionego, w trakcie wybranych porad mogą uczestniczyć wolontariusze.

Z nieodpłatnej pomocy prawnej (na etapie przedsądowym) mogą skorzystać (Uprawnieni):

• młodzież do 26 roku życia,
  • osoby posiadające ważną Kartę Dużej Rodziny,
  • seniorzy po ukończeniu 65 lat,
  • osoby fizyczne, którym w okresie roku poprzedzającego zostało przyznane świadczenie z pomocy społecznej na podstawie ustawy o pomocy społecznej,
  • kombatanci,
  • weterani,
  • zagrożeni lub poszkodowani katastrofą naturalną, klęską żywiołową lub awarią techniczną.

Pomoc prawna udzielana w Punkcie ma charakter konsultacyjny i polega na:

• poinformowaniu o obowiązującym stanie prawnym, o przysługujących uprawnieniach lub o spoczywających obowiązkach,
  • wskazaniu osobie uprawnionej sposobu rozwiązania jej problemu prawnego,
  • udzieleniu pomocy w sporządzeniu projektu pisma w sprawach, z wyłączeniem pism procesowych w toczącym się postępowaniu przygotowawczym lub sądowym i pism w toczącym się postępowaniu sądowo-administracyjnym,
  • sporządzeniu projektu pisma o zwolnienie od kosztów sądowych lub ustanowienie pełnomocnika z urzędu w postępowaniu sądowym lub ustanowienie adwokata, radcy prawnego, doradcy podatkowego lub rzecznika patentowego w postępowaniu sądowo-administracyjnym.

Uprawnieni mogą uzyskać informacje w zakresie:

• prawa pracy,
  • przygotowania do rozpoczęcia działalności gospodarczej,
  • prawa cywilnego,
  • spraw karnych,
  • spraw administracyjnych,
  • ubezpieczenia społecznego,
  • spraw rodzinnych,
  • prawa podatkowego z wyłączeniem spraw podatkowych związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej.

Pomoc nie obejmuje spraw z zakresu prawa celnego, dewizowego, handlowego i działalności gospodarczej,
z wyjątkiem przygotowywania do jej rozpoczęcia.

W celu uzyskania nieodpłatnej pomocy prawnej wymagane jest okazanie dokumentu potwierdzającego uprawnienie do skorzystania z ww. pomocy:

na podstawie ustawy o pomocy społecznej przedkładają oryginał lub odpis decyzji o przyznaniu świadczenia,
    lub zaświadczenie o udzieleniu świadczenia, o którym mowa w art. 106 ust. 2 ustawy z dnia 12 marca 2004 r.
    o pomocy społecznej;
  • osoby posiadające ważną Kartę Dużej Rodziny okazują ważną Kartę Dużej Rodziny;
  • kombatanci i weterani przedkładają zaświadczenie, o którym mowa w ustawie z dnia 24 stycznia 1991 r.
    o kombatantach oraz niektórych osobach będących ofiarami represji wojennych i okresu powojennego lub ważną legitymację weterana albo legitymację weterana poszkodowanego, o których mowa w ustawie z dnia 19 sierpnia 2011 r. o weteranach działań poza granicami państwa;
  • osoby do 26 roku życia i seniorzy po ukończeniu 65 lat okazują dowód tożsamości;
  • osoby, które znalazły się w sytuacji zagrożenia lub poniosły straty w wyniku wystąpienia klęski żywiołowej, katastrofy naturalnej lub awarii technicznej składają oświadczenie, że zachodzi co najmniej jedna
    z okoliczności wymienionych w tym przepisie.

Kontakt z Punktem:

e-mail: pomocprawna@kwzz.pl